Kornea Hastalıkları
Yaşayan bir dokuyla insandan insana nakledilen ışık; geleceğe hediye edilen değerli bir miras!

Kornea Hastalıkları

KORNEA HASTALIKLARI

Kornea da tüm canlı dokular gibi hastalık yapan nedenlerin tümünden etkilenebilir. Bu hastalıklar, doğumsal veya edinsel olabilir. Korneanın şekli, saydamlığıve metab olizması doğumsal bazı hastalıklar sonrası bozulabilir.

 

 

Kornea enfeksiyonu, virüsler, bakteriler, mantarlar veya protozoalar tarafından oluşturulabilir, kornea enfeksiyonlarına keratit adı verilir. Kornea otoimmün hastalıklardan etkilenebilir, bu otoimmün hastalıkların bir kısmı yalnızca kornea ve çevre dokularını özel olarak etkilerken, bazı sistemik otoimmün hastalıklar da korneayı tutabilir, örneğin, otoimmün bir hastalık olan romatoid artrit, kuru göz sendromu yaparak kornea sağlığını tehdit edebilir.
Değişik bazı sistemik hastalıklar veya sistemik enfeksiyonlar da korneayı etkileyebilir, söz gelimi sistemik bir hastalık olan diyabet bazal membran kalınlaşması veya sinir hasarı yaparak iyileşmeyen epitel açılmalarına neden olabilir.
Kornea alerjik hastalıklardan da etkilenebilir, örneğin, bir çeşit alerjik konjonktivit olan vernal konjonktivit korneada hasar yaratabilir. Korneada yaşlanmaya ve morötesi (ultraviyole) ışın hasarına bağlı bazı dejeneratif hastalıklar da görülebilir.
Kornea gözün en dış kısmında yer aldığı için sıklıkla travmaya uğrayabilir, bu travmalar mekanik, termal, veya kimyasal olabilir, radyasyon tüm dokuları etkilediği gibi korneayı da etkileyebilir. Kornea travmaları sonrası göz küresinin bütünlüğü bozulabilir, bu acil olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Gözün asit veya alkali kimyasal maddeler ile teması sonrası yapılacak en önemli şey gözün ve çevre dokularının derhal suyla bolca yıkanması ve gerekli donanıma sahip bir tıp merkezine başvurulmasıdır, gözün bazı durumlarda litrelerce suyla yıkanması gerekebilir, göz kapakları çevrilerek arada kalmış kimyasal madde artıkları mutlaka temizlenmelidir.
Kornea distrofileri korneanın kalıtımsal hastalıklarındandır (RESİM 1). Genellikle her iki gözde de görülür, hemen her zaman aile öyküsü vardır. Kornea distrofilerinde korneanın belirli katmanlarında birikintiler olur ve buna bağlı olarak kornea bulanıklaşır.  Ön tabakaları tutan distrofileryüzeyel lazer tedavisi (fototerapötik keratektomi) ile tedavi edilebilir. Daha derin katmanları tutan distrofilerde tedavi kornea naklidir. Desme membranın durumuna göre kornea nakli tam kat (penetran keratoplasti) ya da sadece hasarlı dokunun değiştirildiği lameller keratoplasti olarak yapılır.

İlgili Diğer Yazılar
+
+
        - KORNEA ANATOMİSİ
+
+
+
+
Prof.Dr.Suphi ACAR
Bağdat Cad. No: 119 Çim Apt. A Blok D:1 Feneryolu - Kadıköy / İSTANBUL
Prof. Dr. Banu Acar, FEBO Oberärztin
Vivantes Klinikum Neukölln Klinik für Augenheilkunde Akademisches Lehrkrankenhaus der Charité- Universitätsmedizin Berlin

Rudower Straße 48 12351 Berlin
info@suphiacar.com
info@banuacar.com
+90 216 414 45 02 (Banu ACAR)
+90 216 411 78 25 (Suphi ACAR)
SOSYAL MEDYA
Site Haritası
2014 © Doç Dr. Suphi & Doç Dr. Banu ACAR - Her Hakkı Saklıdır
Tasarım ve Uygulama:Hintel