Keratokonus ve Tedavisi
Yaşayan bir dokuyla insandan insana nakledilen ışık; geleceğe hediye edilen değerli bir miras!

Keratokonus ve Tedavisi

KERATOKONUS VE TEDAVİSİ

Keratokonus, genellikle her iki gözde birlikte görülen kornea dokusunun incelmesiyle giden ilerleyici bir hastalıktır . Nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak ailesinde keratokonus olan kişilerde görülme ihtimali daha fazladır. ‘’göz ovuşturma’’nın hastalığın başlangıcında ve ilerlemesinde etkili olabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

 

 


Bulanık görme ilk başvuru şikayetidir. İlk göz muayenesinde miyop veye miyop-astigmat tanısı alan hastalar gözlük kullanmaya başlar ancak bir süre sonra gözlükler yetersiz kalır. Sık gözlük değiştirme ihtiyacı keratokonusu akla getirecek bir durumdur. Böyle bir şikayetle gelen hastanın yapılan muayenesinde korneanın inceldiği ve öne doğru bombeleştiği görülür. Kornea topografisi ve diğer görüntüleme tetkikleri ile kornea değerlendirilir. Topografide korneada incelme, asimetrik bir dikleşme ve düzensiz bir astigmatizma tespit edilir.
Hastalık ilerledikçe görmek için gözlük yetersiz kalır, bu durumda hastanın görme keskinliğini arttırabilmek için kontakt lenslerden faydalanılabilir.Günümüzde çok çeşitli kontakt lensler bulunmaktadır (gaz geçirgen sert kontakt lens, hibrid kontaktlens, kişiye özel üretilen yumuşak kontakt lens, skleral lens, vb). Hastanın en iyi görebildiği ve en rahat kullanabildiği kontakt lens tercih edilmelidir.
Keratokonus tedavisi
Keratokonus tedavisi hastalığın hangi aşamada olduğuna göre planlanır.Erken dönem keratokonusta amaç hastalığın ilerlemesini durdurmaktır.
Hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla uygulanan tedavi kornea kollajen çapraz bağlama tedavisidir. Burada amaç kornea dokusunun en önemli yapı taşı olan kollajen lifleri arasındaki çapraz bağların sayısını ve yoğunluğunu arttırarak daha dirençli bir kornea elde etmektir. Tedavi sonrası görme keskinliğinde az da olsa artış olabilirken bazılarında azalma görülebilir.
Daha ileri keratokonusta kornea içi halka tedavisi uygulanabilir. Bu tedavinin amacı ise hastalığı durdurmak değil daha iyi bir görme keskinliği sağlamaktır. Kornea içi halka tedavisi hastalığın ilerlemesini durdurmaz.
Keratokonus lensleri ile iyi görme elde edilemeyen ya da kontakt lens kullanamayan ileri keratokonus hastalarında ise tedavi kornea nakli (keratoplasti) dir.

İlgili Diğer Yazılar
+
+
        - KORNEA ANATOMİSİ
+
+
+
+
Prof.Dr.Suphi ACAR
Bağdat Cad. No: 119 Çim Apt. A Blok D:1 Feneryolu - Kadıköy / İSTANBUL
Prof. Dr. Banu Acar, FEBO Oberärztin
Vivantes Klinikum Neukölln Klinik für Augenheilkunde Akademisches Lehrkrankenhaus der Charité- Universitätsmedizin Berlin

Rudower Straße 48 12351 Berlin
info@suphiacar.com
info@banuacar.com
+90 216 414 45 02 (Banu ACAR)
+90 216 411 78 25 (Suphi ACAR)
SOSYAL MEDYA
Site Haritası
2014 © Doç Dr. Suphi & Doç Dr. Banu ACAR - Her Hakkı Saklıdır
Tasarım ve Uygulama:Hintel